Menu weselne idealne na Twoje przyjęcie – jak je skomponować i zaplanować godziny podawania posiłków? Czy menu weselne może być wegetariańskie?

Menu weselne to jeden z najważniejszych czynników, na których skupiamy swoją uwagę podczas planowania ślubu i następującego po nim przyjęcia. Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom weselnicy mogą bawić się szampańsko aż do białego rana. W sali weselnej Sobieska wiemy, jak ważne są potrawy podawane na tak wyjątkowym przyjęciu. Od lat przygotowujemy dla młodych par ich wymarzone menu weselne. Śluby są naszą pasją, dlatego zadbamy o cudowną atmosferę na Waszym weselu. Razem skomponujemy najlepsze menu weselne. Poznaj nasze propozycje!

Spis treści:

Doskonale skomponowane menu weselne – poznaj propozycje potraw podawanych w sali Sobieska pod Wrocławiem

Gotowe menu weselne to propozycje potraw kolejno podawanych na przyjęciu. Jest to duże ułatwienie dla wielu młodych par. Kucharze sali Sobieska przygotowali dla swoich gości kilka przykładowych menu weselnych, które można modyfikować i dopasowywać do własnych potrzeb. Jesteśmy otwarci na wszelkie zmiany, ponieważ chcemy, żeby każda młoda para i jej goście zapamiętali przyjęcie weselne jako wspaniały dzień. Mamy doświadczenie w organizacji przyjęć – w naszych salach bankietowych zorganizowaliśmy setki udanych rodzinnych imprez. Propozycje menu, jakie u nas znajdziesz, będą odpowiednie nawet dla bardzo dużej liczby gości. W naszych klimatyzowanych salach swobodnie może bawić się nawet 160 osób. Do każdego menu dopasujemy wyjątkowe dekoracje sali, stołów i krzeseł – Wasza wizja jest dla nas najważniejsza!

Każde proponowane przez nas menu weselne rozpoczyna się od powitania chlebem i solą oraz toastu winem musującym. Szanujemy tradycje ślubne także w kuchni. Przygotowywane przez nas potrawy są klasyczne i wykwintne. Inspirujemy się przepisami, które znamy z domów rodzinnych – najważniejsze, żeby było smacznie. Inną istotną dla nas zasadą jest różnorodność – tak dobieramy potrawy i smaki, aby każdy gość mógł wybrać coś dla siebie. Dania główne podajemy na dużych, wygodnych półmiskach, aby weselnicy mogli sami nakładać sobie odpowiadające im ilości. Poniżej prezentujemy jedną z najczęściej wybieranych przez naszych gości propozycję menu weselnego – all inclusive.

Ciasto powinno znaleźć się w każdym weselnym menu

Propozycja menu weselnego – all inclusive

Po powitaniu i toaście zapraszamy naszych gości do skosztowania pierwszego dania z menu weselnego – przystawki. Proponujemy tartę z cukinią i serem pleśniowym podaną na roszponce cytrynowej. Po przystawce weselnikom zostaje podana zupa: krem pomidorowy z tartymi kluseczkami z mozzarelli. Wśród dań głównych ułożonych na eleganckich półmiskach znajdują się: kotlety drobiowe faszerowane serem feta, kotlety Sobieski, bitki wieprzowe duszone w sosie własnym oraz aromatyczne pstrągi z pieca. W ramach dodatków serwujemy ziemniaki pieczone i gotowane, kluski śląskie oraz różnorodne surówki. Po obiedzie goście mogą raczyć się wspaniałym włoskim deserem – tiramisu.

Następne potrawy – na zimno – podajemy również na półmiskach o ustalonej z parą młodą porze. Goście częstują się przekąskami, kiedy mają na nie ochotę. Do wyboru serwujemy między innymi mięsa pieczone, schab w galarecie, roladę szpinakową, sałatkę gyros, śledzie po polsku oraz jajka faszerowane pieczarkami i łososiem. Do przekąsek goście mogą dobierać dodatki: dip czosnkowy, marynaty i pieczywo. Zimne przekąski są dostępne dla weselników bez ograniczeń czasowych, aby mogli swobodnie bawić się i jeść, kiedy poczują głód.

Późnym wieczorem serwujemy kolejną porcję dań na gorąco. Proponujemy podanie całego prosiaka z kaszą gryczaną – tradycyjny weselny przysmak uwielbiany przez gości. Do tego zupa gulaszowa oraz klasyczny barszcz czerwony z pasztecikiem nadziewanym kapustą i pieczarkami. Gorąca kolacja pozwoli gościom uzupełnić energię po długich tańcach i innych weselnych zabawach oraz doda sił na kolejną część świętowania.

Przez cały czas trwania przyjęcia weselnego goście mają do dyspozycji napoje zimne: wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, soki owocowe oraz napoje gazowane. Dla weselników przygotowujemy także bufet napojów gorących: kawę rozpuszczalną i parzoną oraz herbatę. Goście sami dobierają dodatki: mleko, cukier i cytrynę.

Wegańskie i wegetariańskie menu weselne dla Ciebie i Twoich gości – kucharze sali Sobieskiej na Wasze życzenie przygotują wyjątkowe i smaczne posiłki również w wersji bezmięsnej

Wegańskie i wegetariańskie menu weselne to marzenie wielu młodych par. Pyszne i zdrowe potrawy z kuchni roślinnej coraz częściej goszczą na stołach wielu rodzinnych przyjęć. Niekiedy nowoczesne menu weselne składa się wyłącznie z wegetariańskich lub wegańskich potraw, a czasem nowożeńcy życzą sobie, aby menu zawierało również tradycyjne mięsne potrawy, na przykład klasyczne kotlety schabowe w panierce lub efektownego prosiaka pieczonego w całości. W sali Sobieska w Jaworze zależy nam na tym, aby wszystkie prośby naszych gości zostały spełnione, dlatego możemy przygotować dla Was wymarzone menu weselne – nowoczesne lub tradycyjne.

Fantazyjne przystawki i pyszne pierogi

Menu weselne wegetariańskie nie zawiera mięsa, a wegańskie menu weselne w ogóle nie obejmuje produktów zwierzęcych, takich jak nabiał (mleko, sery), jajka czy miód. Przyjęcie weselne zaczyna się zazwyczaj od przystawki – jest wiele opcji wegetariańskich, które można zaserwować weselnikom, chociażby tarty z warzywami lub pierogi, które są specjalnością kucharzy Sobieskiej. Pierogi lepimy własnoręcznie według receptur, z których korzystały nasze babcie, dzięki czemu nasze ciasto jest cienkie i sprężyste, a farsze treściwe i wyraziste. W menu weselnym wegetariańskim mogą znaleźć się pierogi ruskie, ze szpinakiem, z pieczarkami i żółtym serem, z kapustą i grzybami czy z kaszą gryczaną i twarogiem. Ponieważ idealne ciasto nie zawiera jajek – nasze pierogi z farszami warzywnymi będą doskonałe także do wegańskiego menu weselnego.

Warzywne wywary i gęste zupy kremy

Jedną z pierwszych potraw podawanych na przyjęciu jest oczywiście gorąca, aromatyczna zupa. Ulubionym wywarem weselników jest tradycyjny rosół. Dla wielbicieli kuchni roślinnej przygotowuje się go na aromatycznym bulionie warzywnym, a jako dodatek w Sobieskiej proponujemy blanszowaną marchewkę. Popularne pozycje w menu weselnych wegetariańskich i wegańskich to także gęste zupy kremy. Nasi kucharze z przyjemnością ugotują dla Was na przykład zielony krem brokułowy, który możemy podać z grzankami, albo krem pomidorowy z kluseczkami. W wersji wegańskiej kluseczki zastąpimy innym dodatkiem.

Roślinne dania główne i wegetariańskie zimne przekąski

Wegetariańskie i wegańskie dania główne to potrawy kolorowe, dobrze przyprawione i sycące. Również przekąski podawane podczas wesela na zimno mogą być pyszne i zdrowe. Wśród propozycji potraw Sobieskiej znajdują się nie tylko fantastyczne pierogi wspomniane wcześniej. W menu weselnym wegetariańskim mogą się także znaleźć: rolada szpinakowa, sałatka jarzynowa, grecka oraz brokułowa, caprese, jajka w majonezie lub faszerowane pieczarkami, tortilla bazyliowa i chrzanowa, szparagi oraz paszteciki nadziewane warzywami z sosem tzatziki. Nasi kucharze mogą przygotować dla wegetarian tradycyjne dania w wersji bezmięsnej: pachnący barszcz czerwony z krokietem z kapustą i grzybami, gołąbki z sosem pomidorowym czy gulasze i kotlety warzywne. Dołożymy także wszelkich starań, jeżeli życzeniem naszych gości będzie wegańskie menu weselne – wspólnie wybierzemy wyłącznie potrawy z kuchni roślinnej.

Ślub to ważna uroczystość wymagająca odpowiedniego menu weselnego

Menu weselne – godziny podawania potraw i kolejność wydawania posiłków. Zaplanuj z nami idealne przyjęcie ślubne, podczas którego będziecie wspólnie z rodziną i bliskimi świętować i bawić się przy doskonałym jedzeniu!

Menu weselne to także godziny podawania posiłków ustalone zgodnie z preferencjami nowożeńców i ich gości. Przy ustalaniu dokładnego planu przyjęcia i kolejności serwowania potraw należy wziąć pod uwagę czas, który weselnicy będą spędzać na tańcach, zabawach weselnych czy podczas rodzinnych sesji zdjęciowych. Warto też pamiętać o uzgodnieniu odpowiedniej kolejności podawania poszczególnych posiłków. Organizując wesele w naszej sali, nie musicie martwić się obliczeniami i szacowaniem czasu, jaki będzie potrzebny gościom na zjedzenie poszczególnych potraw. Specjaliści z Sobieskiej doskonale wiedzą, jak zaplanować idealne wesele tak, abyście mogli się swobodnie bawić i cieszyć czasem spędzonym z rodziną oraz raczyć się smakiem naszych pysznych potraw!

Pierwszy posiłek podawany na sali weselnej to obiad, który składa się zazwyczaj z zimnych przystawek, gorącej zupy i dań głównych serwowanych na dużych półmiskach wraz z dodatkami i surówkami. Na spożycie obiadu przeznaczamy około półtorej godziny. Oczywiście pierwszy posiłek podawany jest po przywitaniu chlebem i solą oraz toaście szampanem i tradycyjnym rozbiciu kieliszków przez parę młodą. Nowożeńcy podają obsłudze sali orientacyjną godzinę przybycia, a my dbamy o to, aby obiad był podany wtedy, kiedy już wszyscy goście zasiądą spokojnie do stołów. Po obiedzie para młoda często decyduje się na podanie tortu. Inną możliwością, z której często korzysta się na przyjęciach weselnych, jest zaserwowanie tortu nieco później, w okolicach północy.

Po obiedzie i ewentualnie torcie, którego podanie jest często okazją do ponownego toastu i składania życzeń nowożeńcom, podaje się zimne przekąski. Obsługa sali bankietowej dba o to, aby stoły w kilka chwil po obiedzie (i torcie) były zastawione półmiskami z sałatkami, pieczonym mięsem, faszerowanymi jajkami i innymi potrawami, które wspólnie wybierzemy. Weselnicy częstują się przekąskami według swoich potrzeb. Czas, kiedy na stołach leżą półmiski z daniami na zimno, zazwyczaj jest przeznaczony na tańce, rozmowy, życzenia i ślubne sesje zdjęciowe.

Następny ciepły posiłek pojawia się na stołach po około trzech godzinach od spożycia przez gości obiadu. Kolacja ma za zadanie wzmocnić weselników i dodać im energii do dalszej zabawy i kolejnych tańców. Oczywiście ten posiłek zawiera inne potrawy niż obiad. Po kolacji na stołach znów ustawia się zimne przekąski i ciasta. Niekiedy nowożeńcy decydują się na podanie potraw lub słodyczy i owoców na szwedzkich stołach. Obsługa sali bankietowej Sobieska dba także o to, aby gościom nie zabrakło zimnych napojów, soków i wody oraz herbaty i kawy. W zależności od tego, na ile czasu jest zaplanowane przyjęcie weselne, czasem na stołach pojawia się jeszcze jedna odsłona menu weselnego na ciepło – po około trzech godzinach od kolacji.

Tanie menu weselne, idealnie rozplanowane przyjęcie i uśmiechnięta obsługa – poznaj najważniejsze zasady, jakimi kierujemy się w Sobieskiej przy organizowaniu wesel. Dzielimy się przydatnymi poradami!

Tanie menu weselne, dobra atmosfera i szampańska zabawa to podstawowe czynniki, które sprawiają, że przyjęcie ślubne jest udane. W sali Sobieska priorytetem jest zapewnienie gościom weselnym świetnego samopoczucia i satysfakcji z posiłków. Dlatego chcemy podzielić się naszym doświadczeniem i opowiedzieć Wam o najdrobniejszych szczegółach, na które zwracamy uwagę przy organizowaniu idealnego wesela. Najważniejsze dla nas jest zapewnienie komfortu parze młodej i gościom weselnym. Zawsze dbamy zatem o to, aby na przyjęciu obecna była odpowiednia liczba kelnerów i kucharzy. Przygotowaliśmy także dla Was specjalne pakiety cenowe oraz menu weselne dla dzieci.

Wybór potraw w menu weselnym i ustalenie godzin podawania posiłków to podstawa udanego przyjęcia. Warto także mieć świadomość pewnych zasad związanych z jedzeniem na przyjęciu weselnym. W sali Sobieska wiemy, na co zwrócić uwagę, aby dobra atmosfera panowała podczas całego wesela i wszyscy goście byli zadowoleni z posiłków i zabawy. W pierwszej kolejności potrawy podaje się zawsze parze młodej, ich rodzicom oraz dziadkom. Dobrze jest też zaplanować przerwy na posiłki dla członków zespołu muzycznego lub didżeja – obiad i kolację można podać im nieco wcześniej niż gościom weselnym – aby muzyka na żywo rozbrzmiewała zanim weselnicy skończą jeść. Pozostałe posiłki muzycy mogą spożywać na przykład w czasie, kiedy goście są na sesji zdjęciowej. Pamiętamy także, aby nie ustalać podania żadnego ciepłego posiłku o północy – to zazwyczaj czas na oczepiny.

Wesele łączy się z pysznym weselnym menu!

Duże i małe przyjęcie weselne – menu na przyjęcie zaplanowane według potrzeb i liczby gości. Dowiedz się, o czym warto pamiętać, wybierając napoje w menu weselnym, niezależnie od liczby zaproszonych osób

Menu na małe przyjęcie weselne planuje się według takich samych kryteriów jak w przypadku dużego wesela. Jest kilka uniwersalnych zasad, które sprawdzają się zarówno przy organizowaniu przyjęcia weselnego na 30, jak i na 150 osób. W Sobieskiej zawsze pamiętamy o różnorodności podawanych potraw oraz o ustaleniu z parą młodą godzin serwowania kolejnych posiłków. Menu weselne to nie tylko jedzenie, ale także napoje. Jeżeli chodzi o te bezalkoholowe – ich ilość planujemy według proporcji. Na jedną osobę powinno przypadać po jednym litrze wody, soku i napoju gazowanego. W Sobieskiej goście mają także zapewnioną kawę i herbatę bez ograniczeń.

Ilość i rodzaje alkoholu, który będzie podawany weselnikom, zależy od indywidualnych preferencji pary młodej. Czasami menu weselne w ogóle nie zawierają alkoholu, ponieważ takie jest życzenie nowożeńców, a innym razem na weselu obecny jest barman, który na bieżąco przygotowuje fantazyjne drinki dla gości. Najczęściej goście mają do wyboru wódkę i wino, a czasami także whiskey, rum czy piwo. Wszystko zależy od nowożeńców i ich gości weselnych. Specjaliści z sali Sobieska pomogą Państwu określić ilość alkoholu, jaka zwyczajowo jest dostępna podczas wesela. W trakcie przyjęcia, zapasy alkoholu przechowywane są w odpowiednim miejscu w sali bankietowej i zgodnie z zapotrzebowaniem wykładane na stoły.

Eksperci z Sobieskiej wesprą Państwa na każdym etapie planowania menu weselnego – nowoczesnego i tradycyjnego. Wspólnie ustalimy dogodne ilości i rodzaje potraw oraz zaplanujemy godziny podawania posiłków. Nasze sale bankietowe przystroimy zgodnie z Waszymi indywidualnymi preferencjami. Pomożemy zaplanować dojazd gości i zagwarantujemy weselnikom doskonałą atmosferę, miłą obsługę oraz najlepsze potrawy i napoje dobrane zgodnie z Waszym gustem. Zadbamy także o opcję wygodnego pakowania dań z menu weselnego na wynos, jeżeli takie będzie życzenie naszych gości. Zorganizujmy wspólnie najlepsze przyjęcie ślubne – zapraszamy do kontaktu!